Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Vapaj s HRT-a: Čak i u Vrdoljakovo doba je bilo bolje nego u Radmanovo!

Vapaj s HRT-a:
Čak i u Vrdoljakovo doba je bilo bolje nego u Radmanovo!

HRT2_isjecak_iz_programa

S HRT-a već godinama stižu samo loše vijesti, pa je ona o čak tri od top-pet hrvatskih omiljenih novinara koji dolaze s naše „javne kratkovidnice“ (Stanković, Šprajc, Latin) doista pravi kuriozum.

Što čini popularnima novinare s omražene, javne televizije kojoj gledanost, kako tvrde neki njezini insajderi, od vremena „nevoljene Hlo“ (Hloverke Novak Srzić) nezaustavljivo i kontinuirano pada? Možda njihovo oponiranje politički oktroiranim upravama…?

Nije li alarmantno, požalili su nam se kolege s HRT-a kojima smo jamčili anonimnost, da se nove emisije na HTV-u kreću u rasponu od 1,5 do maksimalnih 4 posto gledanosti, ili u prijevodu, teško da neku emisiju s našeg javnog servisa pogleda više od 100 tisuća ljudi. A tu brojku već znatno premašuju i lokalne TV-postaje, tipa Jabuke i sl., rezignirano će. I uz sve te programske muke, ravnatelj HRT-a Goran Radman, počastio je svoje zaposlenike i permanentnim – nadzorom!? Da se ne bi osjećali zanemareno, usamljeno… O tomu da je na HRT stigao „Veliki brat“, u liku savjetnika ravnatelja zaduženog za informacijsku sigurnost i sigurnost mreže, izvjesni Boris Sruk, kojemu je u opisu posla, navodno, čak i nadziranje mailova novinara i ukupnog osoblja, e da bi se kuća zaštitila od svojih zaposlenika (sic!), već su izvijestili hrvatski mediji. Ali, što se doista zbiva na „Radmanovoj TV“ pokušali smo saznati iz prve ruke, od „nadziranih“ i onih „izvan kontrole“…

 Prijetnje Radmanovog savjetnika

– Nije problem što nam se kontroliraju e-mailovi, jer, budimo realni, ako hoću poslati neki mail za koji ne želim da moji šefovi znaju, pa neću to činiti s HTV-ovog maila. Naime – veli naš kolega s javne TV – nadziru se samo službeni telefoni i e-mailovi, i nije poanta u tome, nego u Radmanovom savjetniku koji doslovce mobingira ljude u Odjelu poslovanja HRT-a. Njegove prijetnje zaposlenici su snimili i sad su dokazni materijal u postupku otkazivanja ugovora o radu. Htio je – govore naši sugovornici – postavljati svoje ljude na određene pozicije, kadrovirati na HRT-u, u čemu mu je zasmetala unutarnja opozicija, pa je postao vrlo nasilan i iživljavao se na ljudima,neovisno o njihovim godinama života, staža, iskustva… Premještao ih je s jednog radnog mjesta na drugo, iako je u ovu kuću došao tek prije četiri mjeseca.

Prijateljstvo Radmana i Sruka datira još s Verna gdje su oba radila, a to je i njihova poveznica s Nacionalom čiju je novinarsku školu nakon ubojstva Ive Pukanića preuzeo upravo Vern. Za Sruka kažu da je doista pravi menadžer, s iskustvom i znanjem, ali očigledno, na HRT-u, krivo kanaliziranim… Zbog svega, ma koliko se čudili tome, ovdje će vam otvoreno zavapiti: I s Tončijem Vrdoljakom i Hloverkom na HRT-u je bilo bolje nego danas s Radmanom! Zašto, kako?

Gledanost od 1,5 do 4 posto

– Radmana ne zanima program nego samo poslovanje, a HRT-ov proračun je pozamašnih 1,3 milijarde kuna – uvjeravaju nas „domaće snage“ javne televizije. Što se programa tiče, tu servisira političare u nekoj mjeri, mada ne pretjerano, tvrde, i s tim su svi zadovoljni. A to što nama gledanost svake godine sve ozbiljnije pada, kao da nikoga u kući ne zabrinjava. S Mirkom Galićem smo ostvarili uzlet, zlatno doba HRT-a. Pad je počeo s dolaskom Hloverke i traje do danas. Naš Dnevnik 3, kao novu emisiju, gleda 1,5 posto gledatelja, 4. program ima gledanost od jedva 1,5 posto, a uostalom, to je i najveći promašaj programske sheme pod novim vodstvom. Spajanje Radija i TV-a pokazalo se potpuno pogrešnim eksperimentom, jer kvalitetne radijske novinare poput Stankovića ili Bilića i prije smo mogli preuzeti na HTV bez problema. Ali, praksa da se radijske emisije prenose na TV, to ne postoji nigdje u svijetu i to je čisto zadovoljavanje pojedinačnih taština koje nema nikakvo programsko opravdanje – revoltirano će naš kolega s HTV-a. O Radmanu je nekoć imao samo riječi hvale, priznaje, jer je na HTV došao u vrijeme njegovog prvog, uspješnog direktorskog mandata i sjeća se da je tada u ovoj medijskoj kući vladao red, rad, mir. Sada je kaos, jer je Radman u međuvremenu, veli, postao nekakav novokomponirani biznismen, hladan i distanciran od ljudi, nezainteresiran za program i da kojom srećom što prije ode, a mi se vratimo na ono vrijeme prije njegova dolaska, to bi bio za nas spas!


VEZANE VIJESTI