Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Ustavne promjene: Šeks predlaže suspenziju hrvatskog pravosuđa!?

Ustavne promjene:
Šeks predlaže suspenziju hrvatskog pravosuđa!?

SDP pokreće u Saboru inicijativu za promjene Ustava, motiviranu potrebom da se ukine zastara za politička ubojstva. Istodobno počinje konzultacije s oporbom o ustavnim promjenama kako bi se u što većoj mjeri postigao konsenzus. Početni prijedlog proširen je na sva teška ubojstva, ne samo politički motivirana.

Zoran Milanović u Divuljama

Kako je kazao ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, “ne može netko tko je nekoga lišio života uživati blagodat zastare”. Dapače, predlaže se i retrogradna primjena kaznenog progona, nakon što je zastara već nastupila, a ne samo pro futuro.

HDZ nije zadovoljan čak ni ovako ekstenzivnim prijedlogom, kojim su obuhvaćena sva teška ubojstva, pa, koristi saborsku govornicu za novo problematiziranje i apostrofiranje komunističkih zločina. Podržat će promjene Ustava uz, kako je rekao Vladimir Šeks, dva uvjeta: da se ugradi ustavna odredba kojom se osuđuje komunistički režim, te da se donese ustavni zakon kojim će zemljama EU koje vode sudski postupak protiv nekog hrvatskog građanina, dati prednost pred hrvatskim pravosuđem (?!) -Tako pomažemo vladajućima da otklone prigovor da se ustavne promjene događaju zbog jedne osobe- pokušao je neutralizirati iracionalnost HDZ-ova uvjeta Šeks., pokazujući koliko je Karamarkova stranka fiksirana na “slučaj Perković”. Iako, neki zastupnici (Damir Kajin) podsjećaju kako je DORH više puta provodio istragu i odbacio optužbe u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića 1983.g., a danas na izručenju Perkovića inzistiraju upravo oni koji su s njim u ratu tijesno surađivali ( aludira se na Tomislava Karamarka koji je 90-ih bio ključni čovjek civilnih tajnih službi, a Perković vojne “sigurnosti”).

Ovaj je prijedlog konsternirao SDP-ove zastupnike, pa je Ingrid Antičević Marinović reagirala tvrdnjom kako je to pucanj u vlastito pravosuđe, a Peđa Grbin konstatirao da je to dosad neviđeni udaru na hrvatski suverenitet: Ovo je prvi put od 8.listopada 1991.g. da postupanje svojih tijela uvjetujemo radnjama druge države. Vlast ne može biti ograničena drugom vlašću.

Šeks je izazvao čuđenje i ministra Miljenića: Ne znam zašto bi mi bili jedina zemlja u Europi koja odriče sama sebi pravo da sudi svojim građanima!

Samo je HDZ-ovom Gordanu Jandrokoviću sve jasno i nesporno: Pa to smo preuzeli kroz Europski uhidbeni nalog. Mi tu vidimo vaše skrivene, loše namjere…

 

 

 


VEZANE VIJESTI