Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
Pokojni Lou Reed i njegova družica Laurie Anderson (izvor: www.theguardian.com)

Umro je Lou Reed, umro je Coce

Pokojni Lou Reed i njegova družica Laurie Anderson (izvor: www.theguardian.com)
Pokojni Lou Reed i njegova družica Laurie Anderson (izvor: www.theguardian.com)

Pokojni Lou Reed i njegova družica Laurie Anderson (izvor: www.theguardian.com)

Umro je Coce, ‘trogirski slavuj’, proširila se vijest hrvatskim medijskim prostorom, a televizije su iz arhiva počele vaditi razgovore, videospotove i druge slikopise s popularnim Vinkom u glavnoj ulozi. Gotovo istodobno slična vijest se proširila svijetom, no ovoga puta se izvještavalo o tome kako je umro Lou Reed – neprijeporna legenda svjetske glazbene i drugih umjetnosti, a kojega bi prigodno mogli nazvati ‘njujorškim vrapcem’.

 

Dok o Coci u Hrvatskoj zasigurno puno zna ‘i staro i mlado’, o Lou Reedu se ipak zna ponešto manje, premda je na kulturna kretanja u svijetu od šezdesetih naovamo utjecao otprilike poput otkrića parnog stroja na svjetsku industriju. O avangardnosti i snažnom uticaju umjetnosti Lou Reeda, njegovog banda The Velevet Underground i kružoka oko pop-artista Andyja Warhola, već odavno su ispisane brojne stranice u općim i enciklopedijama povijesti umjetnosti. Nevjerovatni glazbeno-scenski utjecaj Reeda i Velveta na kretanja u glazbenoj kulturi se nastavlja pa on iznova intrigira i najmlađe ‘klince s gitarom’, a gotovo da ne postoji uspješan i hvaljen sastav u posljednjih četrdesetak godina koji nije priznao kako su na njih ponajviše utjecali upravo – Reed i The Velvet Underground.

Stoga se često ističe  znakovita rečenica vezana uz njihov istoimeni album ‘The Velvet Undorground and Nico’ (snimljen u suradnji s Nico, pjevačicom i glumicom njemačkog porijekla), koji je poznat i po tome jer se na njegovu omotu na bijeloj podlozi nalazi slika žute banane (prema zamisli Andyja Warhola).

– To je album koji se možda nije prodao u puno primjeraka, ali je sigurno da su svi oni koji su ga kupili kasnije osnovali svoj band – glasi ta rečenica.

I dok bi se o Lou Reedovu životu, radu i utjecaju moglo govoriti nadugo i naširoko, sada tek se ukratko može reći da je umro u 72. godini života radi komplikacija nakon što je prije pet mjeseci operiran. Za njim vjerovatno žali njegova supruga Laurie Anderson, još jedna osebujna osoba iz svijeta glazbene, likovne, video i drugih kultura, ali zasigurno i mnogi drugi na svijetu. Umjesto navođenja drugih podataka o Reedu, navodimo na linkove s tekstovima o njemu na portalu Ravno do dna, te na Jutarnjem.hr.

A umjesto zaključka, prenosimo završne stihove jedne od glasovitih Louovih pjesama: Perfect day (Savršen dan).

‘You ‘re going to reap, just what you sow’ 

                            ili

‘Kako siješ, tako ćeš i žeti’.

Evo i pjesme:

 


VEZANE VIJESTI