Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
GOSPODARSTVO
U rujnu 18,2 % više zaposlenih u turizmu

U rujnu 18,2 % više zaposlenih u turizmu

Da rujan postaje sve turističkiji mjesec pokazuju najnovije brojke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje govore o 18,2 postotnom porastu broja novozaposlenih osoba u sektoru turizma. U rujnu je, naime u turističkim zanimanjima...

Da rujan postaje sve turističkiji mjesec pokazuju najnovije brojke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje govore o 18,2 postotnom porastu broja novozaposlenih osoba u sektoru turizma.

snimila: J.K.

U rujnu je, naime u turističkim zanimanjima posao našlo 32 870 osoba što čini porast od značajnih  18,2 %, odnosno u ukupnom broju zaposlenih to je udjel od 20,5 posto.

Najveći porast odnosi se na zanimanje konobara. U ovogodišnjem rujnu konobari su se itekako tražili o čemu govori brojka o porastu njihova zapošljavanja za 21,9 %. Slijede ih kuhari sa porastom od 17,6 %, te sobarice s porastom od 2,4 %.

Ministar turizma Darko Lorencin ističe kako porast broja novozaposlenih osoba u turističkoj djelatnosti govori o rujnu kao sastavnom dijelu turističke špice, dok se rujan dosad spominjao isključivo vezano uz posezonu.

U Ministarstvu turizma ističu kako će u narednom razdoblju sve više pažnje poklanjati kadrovskoj problematici jer su svjesni značaja  turističkog kadra u turizmu. Zato će i nadalje poticati edukaciju kadrova te ujedno pozivaju sve zainteresirane da se jave na aktualni natječaj koji je otvoren do kraja listopada.

Osim toga, doprinos kadrovskom unapređenju turizma Ministarstvo daje  kroz pohvale školama koje nude najbolje projekte, a priznanja će im se uručiti na Danima hrvatskog turizma.


VEZANE VIJESTI