Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO
Turizam-gospodarski zamašnjak

Turizam-gospodarski zamašnjak

Jedini gospodarski sektor koji nije zakazao ni u jednom segmentu je turizam koji se tako ponovo pokazao jednom od najznačajnijih okosnica ukupnog gospodarstva zemlje.

Ministar turizma Darko Lorencin s pokrićem se hvali novim turističkim brojkama koje potvrđuju još jednu uspješnu sezonu koja je za nama, ali i turističku godinu koja će u konačnici pokazati koliko je bilo vrijedno ulagati u kapacitete, ljude i infrastrukturu.

Ova je godina bila iznimna po svim pokazateljima. Osim dolazaka i noćenja povećali su se i prihodi od turističke djelatnosti za 11 posto, a u prvih devet mjeseci bilježimo i porast broja novozaposlenih za 18,2 posto. Udio prihoda od putovanja u ukupnom BDP-u za prvo ovogodišnje polugodište iznosio je 9,9 posto što predstavlja rast udjela.

Turističkom sektoru predstoje brojne predstečajne nagodbe za tvrtke iz turističkog portfelja koje su u većinskom državnom vlasništvu. One čekaju strateškog partnera koji će ih dokapitalizirati i ponuditi plan restrukturiranja. Bit će to nova stranica u hrvatskom turizmu koji je željan novih velikih ulaganja. Govoreći o privatizaciji društva koja su od strateškog i posebnog interesa za RH kroz 3 godine, te o aktiviranju državne vojne imovine u turističkom sektoru, ministar Lorencin je naglasio kako tom procesu prethodi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izmjena prostorno-planske regulative, izmjena propisa, te dogovori s jedinicama lokalne samouprave i nadležnim državnim tijelima.

Kad je riječ o povlačenju sredstava iz EU fondova, ministar Lorencin je u Opatiji na Međunarodnom investicijskom forumu naveo kako se sredstva mogu povući za malo i srednje poduzetništvo, turističku javnu infrastrukturu, te za edukacijuu ljudskih potencijala.

 

 


VEZANE VIJESTI