Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
GOSPODARSTVO
Turistički prihod veći za 10,9 %

Turistički prihod veći za 10,9 %

Da je za nama još jedna u nizu uspješnih turističkih godina govore i najnoviji podaci kojima raspolaže Ministarstvo turizma, a prema kojima je u prvih 8 mjeseci ove godine ostvareno 10,9 posto više prihoda nego u istom razdoblju prošle godine.

Vodice

Brojke, naime govore da je u turističkoj djelatnosti do sada ostvareno ukupno 17,932 milijarde kuna što je po svemu impresivna brojka. Nema sumnje da je riječ o pokazateljima koji još jednom potvrđuju snagu turizma i njezin  visoki udjel u ukupnom gospodarstvu.

Ministar turizma Darko Lorencin uvjeren je u još bolji konačni rezultat za ovu godinu. Procjenjuje, naime da će se do kraja  godine ostvariti 2-3 posto bolji ukupni rezultat od prošlogodišnjeg.

Djelatnost pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima do konca kolovoza registirala je  7, 881 milijardi kuna što čini povećanje od 5,3 posto u odnosu na lanjsko ostvarenje u istom razdoblju.

Kampovi su bili veliki hit što i ne čudi ako se zna da su se njihovi vlasnici odlučili na znatna ulaganja u podizanje nivoa kvalitete što je na kraju rezulturalo povećanjem financijskog učinka za 12, 8 posto, odnosno ostvareno je 272,03 milijuna kuna

U djelatnosti restorana i ostalih objekata  zabilježen je najveći porast od nevjerovatnih 32, 2 posto, odnosno u 8 mjeseci ostvareno je 3,163 milijarde kuna. Gotovo identičan postotak povećanja ostvaren je i u djelatnosti pripreme i usluživanja pića u kojem se bilježi 2, 743 milijarde kuna zarade. Ugostitelji više ne mogu govoriti o lošim uvjetima poslovanja jer brojke govore suprotno.

Jedini minus bilježi kategorija turoperatora. Sa ostvarenih 303 milijuna kuna riječ je o minisu od 2 posto.

 

 


VEZANE VIJESTI