Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
TLM-ov “treći put”: Šibensko “skidanje” s mostarskog aluminija

TLM-ov “treći put”:
Šibensko “skidanje” s mostarskog aluminija

TLM (5)

“Aluminij” Mostar je u potpunoj blokadi i više ne može podmirivati svoje obveze niti isporučivati sirovinu partnerima. Ovo je kraj. Od danas gasimo postrojenja. Žrtve smo političke odluke, scenarija koji je ranije donesen, a sada se provodi. Krivac je federalna Vlada BiH i Elektroprivreda Herceg-Bosne koja je Tvornicu blokirala zbog duga od 38 milijuna KM. Ove dramatične poruke poslao je otvorenim pismom politici, partnerima i javnosti predsjednik uprave mostarske tvornice, Ivo Bradvica. Hoće li mogući stečaj Aluminija odvesti i TLM u propast? Je li TLM na svom “trećem putu” koji će ga “očistiti” od ovisnosti prema “Aluminiju”, pa više neće biti da kad Mostar kihne, Šibenik klekne?

Predsjednik uprave hercegovačke tvornice, Ivo Bradvica, napisao je pismo kompletnoj političkoj vrhuški Federacije BiH, ali i svomu “egzekutoru”- Elektroprivredi” HZ HB, kojoj je 98-postotni vlasnik federalna Vlada. Optužio ih je za političku likvidaciju tvornice u Mostaru, tvrdeći da su najnovijom blokadom izveli završnu scenu već ranije pripremljenog scenarija. Ali, propast “Aluminija”, zloguko proriče Bradvica, dovest će do katastrofe koja će pokositi Hercegovinu, Federaciju BiH, a potom i Hrvatsku (a ne samo šibenski TLM). Je li blokada mostarske tvornice politički motivirana, znači li ona uistinu kraj “Aluminija” i kraj suradnje Šibenika i Mostara?
Iz TLM-a takve zloslutne prognoze izrijekom odbijaju. Predsjednik uprave TLM- ovih Valjaonica Tonči Kandido decidirano tvrdi da neće biti prekida proizvodnje u Šibeniku jer je uprava osigurala alternativne izvore sirovine. Vjeruje da će se naći zajedničko rješenje u dogovoru dviju vlada, RH i Federacije BiH, koje su  u stalnoj komunikaciji i per fin, da će dugogodišnja uspješna suradnja Mostara i Šibenika biti nastavljena. Reklo bi se, klasičan diplomatski govor kako se ne bi, u već dovoljno osjetljivoj situaciji, proizvela i dodatna šteta. Ali, treba li toliko taktizirati sa sadašnjom upravom u hercegovačkoj tvornici?
Bolji poznavatelji prilika u Mostaru rekli bi da ne treba. Da je Bradvici ionako odzvonilo, da je blokada računa tvrtke tek instrument političkog obračuna s njim, pa je njegovo “otvoreno pismo” politici i javnosti, tek pokušaj spašavanja vlastite kože. Govori se i da je trenutačni direktor “Aluminija” tvrtku vodio autokratski, kao vlastito privatno poduzeće u kojemu je vodio računa samo o svome, privatnom interesu, bez obzira što je Vlada federacije BiH vlasnik 44 posto udjela u Tvornici, a hrvatska država još 12 posto. Unatoč tomu, federalna Vlada, ne kontrolira (HDZ-ovu) upravu Tvornice. Ali kontrolira (SDP i Lijanovići) Elektroprivredu HZ HB, pa je preko nje i krenula na Bradvicu. Kako bilo, politika je besumnje umiješala svoje prste…  Sve je izglednije da će Aluminij u stečaj, a tada, kako neslužbeno saznajemo, i vlasnička struktura Tvornice mogla bi se značajnije promijeniti (Federacija BiH sklona je dokapitalizaciji, a time bi i hrvatski udjel znatno pao). Do okončanja stečajnog postupka, ako do njega dođe, šibenski TLM morao bi se snaći za sirovinu iz drugih, alternativnih izvora, mada je to iz tehnoloških razloga ozbiljan problem (mostarska je sirovina tehnološki prilagođena  potrebama TLM-ovih Valjaonica, a za prilagodbu novog dobavljača trebalo bi bar godinu dana). S obzirom na indicije da bi Aluminij, bez obzira na nastale probleme, mogao u cjelosti nastaviti isporuku sirovine za švicarski Glencore, na štetu isporuke Šibenčanima, aluminija iz Mostara će na tržištu biti. Makar Glencoreovog…
Budućnost TLM-a, s aluminijem iz Mostara ili bez njega, u svakom slučaju je poprilično fluidna. Vjerojatno je da će do daljnjega TLM-ove Valjaonice nastaviti s radom (bez obzira hoće li vlasnik biti Euris ili tko drugi), ali bi Presaonice mogle doživjeti novo restrukturiranje i reorganiziranje. Ali, to je, pak, druga priča…

 

 


VEZANE VIJESTI