Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Svjetski dan misija

Svjetski dan misija

Uz svjetski dan misija – podsjetnik na sve one koji trebaju našu pomoć.

046

Svjetski dan misija ove se godine obilježava u nedjelju, 20.listopada. Misijska nedjelja prilika je da se svjetsko stanovništvo zamisli nad potrebama gladnih, bolesnih, nemoćnih koji žive u zemljama Trećeg  svijeta, ali i svih misionara čiji je rad vrijedan divljenja i zahvale. Činjenica je da bi bez pomoći misonara siromašni  živjeli još teže, a svakodnevni život bio bi im, zasigurno, još traumatičniji.

Obilježavanje Misijske nedjelje uspostavio je papa Pio XI još 1926.g.

Misija ili poslanje, stvaranje, darivanje, život- kako se sve prevodi ova riječ koja simbolizira dobrotu i požrtvovanost, danas je sinonim za dobra djela koja čine kariku u lancu, tako potrebitu cijelom čovječanstvu.

Danas u svijetu djeluje 119 misionara i misonarki iz Hrvatske. Ima ih na svim kontinentima i u najudaljenijim krajevima svijeta. Tamo gdje je glad najveća djeluje i najveći broj misonara, a to je Afrika. U čak 14 zemalja ovog drugog po veličini kontinenta, hrvatski misonari pomažu tamošnjem stanovništvu u najzabitijim i najsiromašnijim područjima. Najveći broj misonara je u DR Kongu, bivšem Zairu, zatim u Nigeriji i Ruandi. U Tanzaniji ih je šest.

Znatan broj misonara i misonarki radi u 8 zemljama južne Amerike. Najviše ih je u Ekvadoru gdje o najsiromašnijima skrbe četiri časne sestre.

I šibenski misonari i misonarke davno su se otisnuli na put dobrote. Fra Ante Vukušić, dugo je radio u DR Kongu u kojem je i danas časna sestra Mirabilis Višić, rodom iz Unešića. Za svog zadnjeg posjeta Šibeniku pričala je o iskustvima u zajednici u kojoj je već 35 godina. Kongo je i danas nemirna zemlja u kojoj su neprijateljstva sukobljenih plemena česta i krvava, a strašni rat kojem je tamo svjedočila uzeo je milijune života i za sobom ostavio pravu pustoš u svakom smislu riječi. Pustinja koja ju je dočekala u Kongu oslikavala se i kasnije, u prenesenom značenju, u svim segmentima života. Glad, boleščine i ratni sukobi tamošnja su svakodnevica u kojoj je najveći uspjeh preživjeti. Mnogima to, na žalost, ne uspjeva. U Kongu, a tako je i u svim drugim zemaljama Crnog kontinenta i danas se umire od malarije, AIDS-a, ali i od gladi. Potrebe za hranom su velike, kao i one za obrazovanjem, za infrastrukturom…

O svom životu u Kongu fra Vukušić je napisao vrlo dojmljivu i zanimljivu  knjigu „Stopama misonara u Africi“-kontinentu nade, kako ga on naziva. Iako je Afrika iznimno bogata prirodnim bogatstvima to joj puno ne znači jer se i danas, u 21.stoljeću, tamo umire od gladi i živi u neljudskim uvjetima, na sramotu čovječanstva. Inače, prvi misonari stigli su upravo u Kongo, a prvi misonari iz Hrvatske u ovoj zemlji bili su fra Dujo Munivrana i fra Mirko Grgat.

U Keniji već 10 godina ustrajno radi fra Miro Babić koji je u naselju Subuku osnovao Mali dom u kojem skrbi o djeci s posebnim potrebama. U Keniji, a tako je i u drugim zemljama Afrike, roditelji se odriču bolesnog djeteta ili potomka koji se po nečemu razlikuje od drugih. Najgore prolaze albino djeca, a u nekim zemaljama dojenčad kojoj prvi izrastu gornji zubi. Takvu se djecu smatra demonima, u njima pronalaze krivce za slab urod kukuruza, za suše, bolesti pa ih zato ubijaju. Najčešće ih bacaju u rijeke i močvare. Za takvom dječicom nitko ne tuguje jer se smatra da su ona prijetnja za život drugih.

U misijskim zajednicama Tanzanije djeluju četiri svećenika-don Velimir Tomić, don Ante Batarelo, don Dražen Klapić i don Nikola Sarić. Don Batarelo, inače rodom iz Dicma, već je 36 godina u zajednici u Rujewi, siromašnom gradiću 200-tinjak kilometara udaljenom od Dar es Salaama. U gradiću Ngorongoroje je Tomislav Mesić, a Tomić u Aruhi gdje je prošle godine sudjelovao u spašavanju ranjenih u velikom bombaškom napadu…

U dalekom Ekvadoru već preko dva desetljeća djeluje časna sestra Lenka Čović (iz okolice Splita). Prije 8 godina ona je u mjestašcu San Francisco de Qyacoto, na 2500 metara visine, u Andama, osnovala zajednicu u sklopu koje je internat za tridesetak djevojčica iz najugroženijih obitelji, te škola koju pohađa više od 150 učenika. Vrijedno svakog divljenja.

Misonari i misonarke dosad su odlazili u gladna i potrebita područja svijeta, a danas nam od tamo stižu misonari koji promičući Evanđelje i traže misionare za svoje Družbe. Tako je odnedavno u Zablaće kod Šibenika stigao novi župnik- pater Josephant Ngmony Mosha iz daleke Tanzanije koji pripada Družbi Duha Svetoga. Njegov pomoćnik je kapelan Robert Bartuszek iz Poljske.

Unazad više godina brojne hrvatske župe i biskupije prikupljaju pomoć za školovanje siromašne djece u Africi, a na tom putu dobrote najdalje se otišlo u šibenskoj župi Baldekin. Ove misijske nedjelje u toj se župi prokupljaju i stare dioptirske naoćale koje su toliko potrebite afričkom stanovništvu.


VEZANE VIJESTI