Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
POLITIKA
Stipe Petrina od Županijske skupštine zatražio: Smijenite načelnika policije!

Stipe Petrina od Županijske skupštine zatražio:
Smijenite načelnika policije!

Činjenica da su ovogodišnji izvorni prihodi županije (porezi i prirezi) povećani za čak 1,7 milijuna kuna, te da je ukupan proračun županije s trećim izmjenama narastao na preko 134 milijuna kuna, nije ni približno zainteresirao vijećnike Županijske skupštine na današnjem zasijedanju, koliko novi intrigantni zahtjev nezavisnog vijećnika Stipe Petrine.

Kostanić-Ivica-22

Primoštenski načelnik općine, a u ovom sazivu, napokon i legalni vijećnik ŽS šibensko-kninske, zatražio je od Skupštine da pokrene postupak opoziva načelnika Policijske uprave Ivice Kostanića. Petrina je Kostanića optužio za proizvodnju afera u općini Primošten, gdje je, kako je ustvrdio, već treći put “nezakonitom i kriminalnom” asistencijom policije nanio štetu, pa i financisjku, općini. Povod za ovako žestoki istup vijećnik Petrina našao je u presudi Upravnog suda RH iz rujna ove godine, kojom se uvažava žalba općine uložena na rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, odnosno Građevinske inspekcije u Šibeniku, kojim je od općine Primošten zahtijevano da rekonstruiranu plažu Raduču vrati u prvobitno stanje. Plaža je, naime,  nasuta šljunkom, rekonstruirana i preuređena, ali za te intervencije u prostoru  općina nije tražila ni ishodovala građevisnku dozvolu, smatrajući da se radi o redovnom održavanju i uređenju plaže. Upravni sud je, nasuprot inspekciji, dao za pravo općini, a Petrina u tomu, osim satisfakcije, našao i povod za prozivanje načelnika PU Šibensko-kninske.

Dakako da ŽS nije, niti će, pokrenula postupak smjene prvog policajca u županiji, jer to nije ni u njezinoj ingerenciji, a niti nalazi, kako je rekao župan Goran Pauk, razloga za to. – Jer, kad bi se zbog toga tražila smjena načelnika PU, mogli bi je svaki dan tražiti, s obzirom da se asistencija policije redovito zahtijeva od raznih državnih i upravnih tijela. Policija postupa u istrazi, a je li nešto zakonito ili ne, odlučuju neke druge institucije – kazao je Pauk.

Kostanić o zahtjevu vijećnika Petrine tek kaže: Mi smo osigurali asistenciju nadležnoj građevinskoj inspekciji i to je sve.U asistenciji nema ništa sporno. Ona se provodi isključivo prema zakonu i policijskim ovlastima, a mi u meritum spora, radi kojega je zatražena asistencija policije, ne ulazimo. Kao što se ni Upravni sud, na čiju se presudu Petrina poziva, ne bavi našom asistencijom.

 


VEZANE VIJESTI