Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GOSPODARSTVO
Shen Zhifei – Hrvatska je naša “kapija” za tržište EU

Shen Zhifei – Hrvatska je naša “kapija” za tržište EU

Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj g. Shen Zhifei po drugi je put u 3,5 godine svog veleposlaničkog mandata posjetio Šibenik i tvrtku ZM Vikom na Podima.

ZM Vikom 100

U Šibeniku je održao predavanje pod intrigantnim nazivom „Što Kina znači Hrvatskoj“?, te sam dao odgovor na postavljeno pitanje sažimajući ga u partnerstvu, onom današnjem ali i onom koje će tek uslijediti.

Iako je dosadašnja međusobna  suradnja dviju zemalja gotovo zanemariva, zanimalo nas je što veleposlanik jedne moćne i najbrže rastuće ekonomije svijeta kaže o budućoj suradnji, točnije na  koje će se vidove suradnje staviti naglasak.

Hrvatska je, naime željna investicija koje joj mogu odrediti budućnost pa nas zanima kakve su šanse za jačanje međusobne suradnje u skorašnje vrijeme?

Hrvatska ima dobru industrijsku osnovu za uspostavu jače suradnje. Ima i kvalitetnu radnu snagu, a već je uspostavila suradnju na velikom dijelu EU tržišta što govori o Hrvatskoj kao o zemlji privlačnoj za ulaganja.

 Jesmo li Kini postali zanimljivija tržišna destinacija nakon što smo u srpnju ove godine postali punopravna članica EU?

Naravno da jeste. Hrvatska za nas predstavlja „kapiju“ i most za kineske proizvode na EU tržištu. Ulaskom Hrvatske u EU otvorile su se nove mogućnosti suradnje. Vjerujem da će se pronaći nove mogućnosti, a u tome će pomoći i promocija vaših zanimljivih projekata. Promovirat ćemo daljnju suradnju na polju ekonomije i trgovine.

 Možete li navesti neku jaču kinesku tvrtku koja će u idućoj godini investirati na području Hrvatske?

Suradnja dviju zemalja na polju infrastrukture su dugotrajna pa istraživačka faza traje dugo. To je proces koji traje. To što smo već značajno prisutni na tržištima centralne istočne Europe govori da je suradnja moguća i na velikim projektima, dok suradnja manjih tvrti ide značajno brže. Što se tiče ulaganja u naftne komplekse mogu reći da je Kina uvoznik energije pa tu ne vidim mogućnost suradnje.

Kojim projektima Hrvatska može zainteresirati kineske ulagače?     Podržavamo ulazak hrvatskih proizvoda na kinesko tržište. Zainteresirani smo  za suradnju na polju poljoprivrede, aquakulture, turizma…Inače, broj kineskih turista  u vašoj zemlji je iz godine u godinu sve veći, a samo u 7 mjeseci ove godine zabilježen je porast od 28 posto. Kinezi su zainteresirani i za ulaganja u turističku djelatnost. Taj je sektor velika prilika za naše ulagače. Hrvatska je privlačna i za ulaganja u infrastrukturu. Naša zemlja ima visoku tehnologiju, a imamo i kapital za ulaganje u infrastrukturu.

Posjetili ste pogone tvrtke ZM Vikom na Podima i susreli se s vlasnikom ove tvrtke Vladom Čovićem i njegovim suradnicima. Predstavljeni su vam projekti moguće suradnje u industrijskom sektoru Vikoma , te na području Drage u Šibeniku i Podsolarskog. Kakvi su vam dojmovi?

ZM Vikom 030

Zadovoljan sam prezentacijom i onim što sam tamo vidio. Nema sumnje da je riječ o tvrtki koja ima veliku proizvodnu snagu i koja želi unapređivati svoju tehnologiju. Na inozemnom tržištu su već prisutni, a zainteresiranim kineskim investitorima sada će biti ponuđena i suradnja na ovim konkretnim poljima.

Kineski rast od 7,5 % neće negativno utjecati na svjetsku ekonomiju

Podsjećajući kako je Kina prva velika zemlja svijeta koja je priznala hrvatsku neovisnost, te podržala ulazak Hrvatske u EU, kineski veleposlanik je istakao kako je najveća današnja zadaća dviju posve različitih zemalja jačanje ekonomske suradnje. Kina je danas moćna zemlja s brzim gospodarskim rastom kao i rastom životnog standarda (BDP iznosi 6000 USD po stanovniku godišnje), pa kineska poduzeća traže partnere za izlazak na međunarodno tzržište. Dosta proizvodimo,  inovativni smo i spremni na suradnju. Vodimo računa o ekologiji i resursima. Za razliku od nas, Hrvatska ima očuvani zrak i vodu. Naše gospodarstvo ovisi o industrijskom razvoju i izvozu i zato potenciramo unutarnju potrošnju. Tko je prije 10 godina mogao i misliti da će Kina bilježiti rast od 10 % godišnje ili 7,5 koliko on iznosi danas. Neki kažu da nam je ekonomija usporila, a ja kažem da je naše gospodarstvo pod kontrolom. Rast od 7,5 % neće negativno utjecati na svjetsku i kinesku ekonomiju. Više ćemo proizvoditi i više izvoziti. Vrata ćemo zatvoriti onim tvrtkama koje onečišćuju okoliš.

 Cilj nam je postati prosperitetna država i nacija

Kinesko ekonomsko čudo nije zaustavljeno, kako neki kažu. Jednostavno, reguliramo sustav gospodarstva, a na snazi je i ubrzana urbanizacija zemlje. Cilj nam je do sredine stoljeća postati prosperitetna država i nacija, kaže kineski veleposlanik hvaleći se kako „Kina nikada nije bila agresor, već je uvijek za mir“.

Gdje su nestali šibenski poduzetnici?

Zanimljivom predavanju kineskog veleposlanika nazočio je gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima. Nije krio razočarenje neodazivom šibenskih poduzetnika koji se nisu pojavili ni na ovom skupu koji im je mogao biti od koristi.

 Očito su navikli samo jadikovati, a da pri tomu ne žele uložiti napor na rješavanju problema već čekaju da to za njih odradi netko drugi. Veleposlanik je došao u grad koji ima ambiciju snažnog razvitka, u grad koji ima veliki broj nezaposlenih, lošu gospodarsku strukturu, a njih nema nigdje. Nema ni privatnih poduzetnika, ali ni onih koji žive na gradskom proračunu. To tako više neće ići, kategoričan je bio gradonačelnik.

Mi dodajemo kako se na skupu nije pojavio ni nitko iz turističkog sektora.

 Zvonko Pešić, vlasnik Prve privatne gimnazije u Šibeniku zamolio je veleposlanika  za pomoć u uspostavi suradnje sa Šangajem, točnije tamošnjim obrazovnim sustavom što bi bilo od velike pomoći za projekt  Studija ekologije, okoliša i akvakulture.

Dok drugi čekaju da se za njihove interese izbori netko drugi, Pešićev istup predstavlja svjetli  primjer kojeg bi, ukoliko žele promjenu na bolje, trebali slijediti i drugi.

Šibenska klapska pjesma u Kini

U pratnji veleposlanika bila je i Jasna Vukas, predsjednica Međunarodne udruge „Marko Polo“ zahvaljujući kojoj je uspostavljena suradnja s kineskim gradom Hanzog. Najavila je skorašnje predstavljanje Hrvatske u Kini. Kinezima će se u studenom predstaviti i šibenska klapa Adriaticum, zatim Sinjska alka, Rapska fiera i druge zanimljivosti. Lik Marka Pola ponovo će utjeloviti mladi šibensku glumac Jakov Bilić.


VEZANE VIJESTI