Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
EKOLOGIJA
Oživljavanje kornatskih maslinika: Uljaru ukrcali na brod i proizvode extra djevičansko maslinovo ulje

Oživljavanje kornatskih maslinika:
Uljaru ukrcali na brod i proizvode extra djevičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje u Dalmaciji se na isti način proizvodi duže od dvije tisuće godina, još od doba Ilira i Rimljana. Svi tvrde da je njihovo ulje ono pravo, najbolje, ali odnedavno laboratorijske analize pokazuju koliko je ono uistinu dobro ili loše. Da se ne bi raspravljali o najboljem načinu prerade maslina i kvaliteti ulja Nacionalni park Kornati i zagrebački Veterinarski fakultet uoči ovogodišnje berbe pokreću pilot projekt prerade i ispitivanja svojstava maslinova ulja na samom mjestu branja – na kornatskim otocima. Kako bi to postigli na brod Nacionalnog parka u srijedu su ukrcali mini uljaru i s njom krenuli k beračima.

Ravnatelj NP Kornati Robert Bobinac i mini uljara

– Poznato je da se najbolja kvaliteta ulja dobija preradom neposredno nakon branja, najkasnije nakon 48 sati, ali ovdje se tradicionalno masline čuvaju u morskoj vodi po 20 i više dana. To nije izbor maslinara, već rezultat prometne izoliranosti i nemogućnosti izbora. Ispitivanja kvalitete takvog ulja rijetko su rađena, a njihovi rezultati nisu ohrabrujući – pojašnjava Robert Bobinac, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati.

Na Kornatima je trenutno oko 19.000 stabala maslina, što obrađenih, što zapuštenih. Nacionalni park od ovih maslinika  kani napraviti novu vrijednost, fenomen koji će se uz prirodne ljepote otočja prezentirati turistima.

– To su maslinici koji nikada nisu došli u doticaj s bilo kojom vrstom zagađenja, što je danas uistinu raritet – kaže Bobinac.

S beračima i mini uljarom na Kornate putuje i profesor Agronomskog fakulteta Đani Benčić sa 40 studenata. Provodit će terensku nastavu, te educirati masinare. Uz to, radit će i laboratorijsku analizu kakvoće ulja. Ispitivat će ga u tri kategorije: ono iz njihove mobilne uljare, ulje prerađeno u murterskoj uljari 48 sati nakon branja, te ono dobijeno na tradicionalan način, od maslina koje su nekoliko tjedana bile čuvane u morskoj vodi.

– Ovo je sad te samo pilot projekt. Imamo plan dogodine na ovaj isti brod ukrcati veću uljaru, koja će imati kapacitet od 500 kilograma na sat. Namjera nam je umrežiti maslinare s Kornata, Žutsko-Sitske skupine otoka, Parka prirode Telašćica i s Modrava, koje pripadaju Parku prirode Vransko jezero. Radi se o zaštićenim područjima na kojima su hektari maslinika i desetci tisuća stabala, koja su zbog prometne izoliranosti posljednjih desetljeća poprilično zapuštena. Nastojimo ovim projektom oživjeti te stare maslinike i staviti ih u funkciju održivog razvoja turizma. Više se ne mogu kao turistički proizvod, posebno ne u Nacionalnom parku, prodavati izleti na kojima će se uz sunce i more nuditi samo plastična riba iz Afrike i kupus salata. Nastojat ćemo na skladan i održiv način objediniti prirodne ljepote i njihovu zaštitu, tradicionalnu poljoprivredu, stočarstvo i ribarstvo s modernim oblicima kulturnog i eko turizma – kaže Bobinac.

Uljaru su renđeri Nacionalnog parka na brod ukrcali u Murteru, na mjestu rimskog naselja Colentum gdje su prije nekoliko tisuća godina brodovi ukrcavali liburnsko maslinovo ulje. Kako je predstavljajući rezultate arheološkog istraživanja na Colentumu rekao arheolog Muzeja grada Šibenika mr. sc Željko Krnčević, ovo je ulje diljem Rimskog carstva bilo poznato po svojoj iznimnoj kvaliteti, pa je često i krivotvoreno, kao što se danas krivotvore extra virgine ulja. U Nacionalnom arku i Agronomskom fakulteta nadaju se da će zajedno s mještanima ovom proizvodu vratiti staru slavu i bendirati ga pod imenom ‘Kornatska kraljica’.


VEZANE VIJESTI