Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Od EU u 2013.g. plus od 165 milijuna eura

Od EU u 2013.g. plus od 165 milijuna eura

grčić

Svim skepticima usprkos, potpredsjendik Vlade, ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, obznanio je danas javnosti da ćemo ove godine, za račun članstva u EU, osigurati plus od 165 milijuna eura. Iz kase EU trebali bi povući 408, a u nju uplatiti 243 milijuna eura.

Ali, ništa od toga ukoliko tijekom studenoga ne bude uspješno završen proces akreditacije koji bi trebao potvrditi hrvatsku spremnost za pripremu projekata i povlačenje EU-novca. Bude li sve kako valja, Unija bi nam trebala uplatiti avans od 150 milijuna eura u ime sufinanciranja projekata koji su kandidirani.

Inače, za sedam godina planskog razdoblja iz budžeta EU Hrvatska bi trebala inkasirati 675 milijuna eura, ali će je status članice u tom europskom “društvu odabranih” stajati 477 milijuna eura, pa je pozitivan skor članstva gotovo 200 milijuna eura. Grčić je zadovoljan i učinkom ove Vlade u izvlačenju novca iz predpristupnih fondova, napose u usporedbi sa rezultatima HDZ-ove Vlade. Za 22 mandatna mjeseca SDP-HNS-ove nomenklature iz predpristupnih fondova ugovoreno je 282 milijuna eura, a  tijekom pet godina bivše izvršne vlasti HDZ-a i partnera, svega 252 milijuna!

Činjenica je, međutim, da je oporba u pravu kada kritizira aktualnu nomenklaturu zbog kašnjenja u izradi Partnerskog sporazuma koji je ključ za distribuciju EU-novca članicama u narednih sedam planskih godina. Mada Grčić tvrdi da sve teče u skladu sa rokovima, ne može osporiti da zakonodavni paket za kohezijsku politiku nije donesen, ali, utješno je saznanje, da se to očekuje do kraja godine.


VEZANE VIJESTI