Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GOSPODARSTVO
Novi uspjeh mladih hrvatskih znanstvenika

Novi uspjeh mladih hrvatskih znanstvenika

Jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa u svijetu kemije Angewandte Chemie u svom je najnovijem broju objavio rad dr.sc. Krešimira Molčanova iz Laboratorija za kemiju i biološku kristalografiju Instituta „Ruđer Bošković“ i njegovog kolege...

Jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa u svijetu kemije Angewandte Chemie u svom je najnovijem broju objavio rad dr.sc. Krešimira Molčanova iz Laboratorija za kemiju i biološku kristalografiju Instituta „Ruđer Bošković“ i njegovog kolege koautora dr.sc. Vladimira Stilinovića sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Publiciran je njihov esej na temu „Kemijska kristalografija prije difrakcije rengenskih zraka“. Riječ je, inače o dvojici mladih znanstvenika čime je ovaj hrvatski uspjeh još veći. Molčanov znanstveni interes je kristalni inženjering, a Stilinovićev struktura kemije.

Među istraživanja koja su promijenila svijet svakako je ono koje je rezultiralo spoznajom o kristalnoj strukturi, a dogodilo se prije točno 100 godina. Nedavna dodjela Nobelove nagrade za kemiju “trojcu”  Karplan, Levit i Warshel, još nas je jednom podsjetila na snagu kristalografije, a dobitnici čuvene svjetske nagrade u svojim su izračunima koristili upravo analizu strukture molekule. Mladi hrvatski znanstvenici u svom su radu saželi sva događanja koja su vezana uz kristalnu strukturu.

Molčanov i Stilinović svoj su esej napisali povodom 100.godišnjice rješenja prve kristalne strukture. U eseju su, zapravo dali pregled znanstvenih istraživanja i postignuća koja su dovela do ovog otkrića koje je uistinu promijenilo svijet. Objavljivanje eseja u vrhunskom časopisu svrstalo je naše znanstvenike u društvo eminentnih imena poput Nobelovaca Ryojia Noyoria, Ahmeda Zewailla ili Rolada Hoffmanna, hvale se na Institutu “Ruđer Bošković”.

Strukturu natrijeva klorida, a ubrzo potom i još nekolicine jednostavnih tvari-dijamanta, kalijeva klorida i kalijeva bromida, otkrili su prije jednog stoljeća znanstvenici W.H. i W.L., inače otac i sin. Do rezultata su došli tako što su prodornu snagu rentgenskih zraka usmjerili kroz kristal kuhinjske soli i dijamanta, te tako zaključili da mogu interpretirati neobično pravilan način na koji skrenute zrake izlaze kroz tvar. Zaključili su da zbog pravilnog rasporeda atoma zrake izlaze samo u određenim smjerovima. Po prvi puta bilo je tako moguće „vidjeti“ atomsku strukturu neke tvari. Ocu i sinu Nobelova nagrada dodjeljena je 1915.g. Inače, do ovog otkrića došlo je 17 godina nakon što je Wilhelm Rontgen otkrio X-zrake. Ovo je otkriće, podsjetimo, omogućilo istraživanje struktura više vrsta kemijskih spojeva kao što su to, primjerice benzen, penicilin, vitamini, proteini, DNA, pa čak i cijelih virusa.

Svoju priču o kristalima Molčanov i Stilinović datirali su u davno vrijeme svjesni kako znanstveno proučavanje kristala vuče korjenje još od antičkog doba. Od renesanse do današnjih dana kristalografija se razvijala paralelno s kemijom, te je kao takva utjecala na brojna otkrića, npr. atoma, molekula, izometrije, kiralnosti…Zanimljivo je, iako je o povijesti kristalografije napisano bogato štivo i održane brojne rasprave, njezina je uloga u razvoju kemije uglavnom bila zanemarena. Naročito je zapostavljeno i zaboravljeno razdoblje prije otkrića rengenske difrakcije (prije 1912.g.).

Objavljivanje eseja u vrhunskom časopisu kao što je to Angewandte Chemie koji izlazi već 125 godina, nesumljivo predstavlja prestižni događaj koji će biti veliki podstreh za daljnji zannstveni rad. Publikacija je,  ističe se, od velikog značenja za mlade znanstvenike čiji je rad tako postao međunarodno prepoznat. Inače, autori radova koji se objavljuju u časopisu redom su vodeći znanstvenici svijeta, a časopis redovito objavljuje i predavanja Nobelovaca iz kemije i srodnih znanosti.

I za kraj zanimljivost koju posebno ističu autori eseja. Svoj su rad, naime posvetili mentorima prof. B. Kaitneru i prof. B. Kojić-Prodić povodom njihovih rođendana.


VEZANE VIJESTI