Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO
Novi asteroid približit će se Zemlji na svega 4500 km

Novi asteroid približit će se Zemlji na svega 4500 km

Nebeska tijela svako malo iznenade nas svojom neobičnom i dinamičnom aktivnošću. Bilo da je riječ o pojavi novih ili njihovoj (ne)običnoj putanji, ona su u stalnom fokusu našeg zanimanja, a razvojem tehnologije bit će i češće jer teleskopskom oku postaju sve dostupnija.

dr. Petar Mimica

Sredinom rujna ove godine svijet je saznao za postojanje novog asteroida koji se službeno vodi pod šturim nazivom, tj.brojkama i slovima – 2013 TV135. Za nas, Zemljane, zanimljiv je ponajprije jer je prošao blizu zemlje, na udaljenosti od oko 6.7 milijuna kilometara.

Što o novom otkriću kaže astrofizičar dr.sc. Petar Mimica, inače mladi znanstvenik iz Splita koji već godinama radi na Sveučilištu u Valenciji, na tamošnjem Odjelu za astronomiju i astrofiziku? Mimica je, inače, prije dvije godine otkrio tajnu najjačih zvjezdanih bljeskova i tako nam približio tajnu umiranja zvijezda, a tekst o tom otkriću objavio je čuveni znanstveni časopis NATURE.

– Ovaj asteroid je jedan od desetak tisuća pripadnika klase NEO (objekti bliski Zemlji) – na početku će Mimica pojašnjavajući nam što su to uopće NEO (Near Earth Objects) objekti:

NEO objekte, njihova putanja oko Sunca, povremeno dovodi u blizinu Zemlje zbog čega postoji mogućnost sudara iako je ona u velikoj većini slučajeva vrlo mala jer je Zemlja u svemirskim razmjerima jako mala meta.

Asteroid 2013 TV135 otkrili su astronomi iz Ukrajine 8. listopada 2013. godine i od tada se njegova putanja pomno prati. Važno je napomeniti da ovaj asteroid obilazi sunce svake četiri godine i stoga će točno određivanje njegove putanje u budućnosti biti vrlo teško jer nakon samo nekoliko dana promatranja više nema dovoljno podataka za sigurna predviđanja. Što je dulja orbita nekog objekta oko sunca, to ga je više vremena potrebno promatrati kako bi se sa sigurnošću mogli odredili svi njezini parametri. Prema trenutačnim podacima NASA-e, asteroid će se u bliskoj budućnosti (2032. i 2047.g.) dva puta približiti Zemlji na samo 4500 kilometara. Vjerojatnost da će asteroid  2032. godine udariti u Zemlju iznosi 1:63000.

Mladi znanstvenik Mimica pojašnjava kako se došlo do ovog  broja:

Znanstvenici su, naime simulirali veliki broj asteroida na računalu i bilježili koliko ovih „virtualnih“ asteroida stvarno „pogodi“ Zemlju. Pokazalo se da se od ukupno 63000 simuliranih asteroida samo jedan sudario sa Zemljom. Stoga možemo reći da ne postoji realna opasnost za nas.

Važno je napomenuti, dodaje naš sugovornik, da su ovi podaci privremeni i da će buduća opažanja asterodia omogućiti puno preciznije određivanje njegove orbite. Iako se ovaj asteroid trenutačno može smatrati kao malo vjerojatna prijetnja Zemlji, najizgledniji razvoj događanja je da će točnije računanje putanje pokazati da 2013 TV135 ipak neće udariti u Zemlju 2032. g. i da će biti skinut sa liste prijetnji. Treba dodati da to ne znači da je prvotni rizik bio krivo izračunat. Upravo suprotno. Rizik je bio stvaran dok dodatna astronomska opažanja nisu pokazala da rizik ipak ne postoji.


VEZANE VIJESTI