Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Nigdje bez pancete i vina!

Nigdje bez pancete i vina!

Zahvaljujući entuzijazmu i zaljubljenosti u povijest Nikice Vučenovića, javnost je dobila detaljniji uvid u slavnu pomorsku bitku kod Lepanta koja se zbila davne 1571. godine. Dobro je poznato da su u Lepantskoj bitci sudjelovali i mornari iz Šibenika koji su se na more otisnuli u venecijanskim galijama na vesla. No, što su jeli i kako su se...

Zahvaljujući entuzijazmu i zaljubljenosti u povijest Nikice Vučenovića, javnost je dobila detaljniji uvid u slavnu pomorsku bitku kod Lepanta koja se zbila davne 1571. godine.

franicevic

Dobro je poznato da su u Lepantskoj bitci sudjelovali i mornari iz Šibenika  koji su se na more otisnuli u venecijanskim galijama na vesla. No, što su jeli i kako su se pripremali za dug i opasni vojni pohod nije bilo toliko poznato sve dok se istraživanja nije uhvatio Nikica Vučenović, inače diplomirani inženjer strojarstva zaposlen u šibenskoj ispostavi Hrvatskog registra brodova.

Što su jeli naši stari mornari kako bi podigli energiju koja im je itekako bila potrebna za savladavanje više stotina nautičkih milja preko Sredozemlja i na koncu za veliki boj? Na jelovniku su, zanimljivo, imali obvezno pancetu i vino što i sa današnje pozicije ne čudi s obzirom da je riječ o kaloričnoj i energetskoj hrani, a vino je još dodatno „hranilo“ organizam dajući mu poletnost i dozu optimizma.

Dnevni menu sadržavao je 52 grama suhe svinjetine, 40 grama sira, 98 grama graha, 715 grama dvopeka, 2,5 litre vode i oko „po litre“ (5,3 dl) crnog vina. Vučenović navodi kako su za iznimno težak veslački posao dnevno u organizam morali unijeti 3915 kalorija.

Što bi na sastav menija rekli suvremeni nutricionisti i svjetski popularni dr. Oz? U jedno možemo biti sigurni – Šibenčani su znali što rade i što im je potrebno za snagu, a neke od navedenih namPredavač Nikica Vučenovićirnica u svojim knjigama reklamira i dr. Oz navodeći da je riječ o izuzetno kvalitetnim i zdravim namirnicama kao što je to, primjerice grah. Što reći o crnom vinu osim da je u narodu odvajkada vladalo uvriježeno mišljenje da je dobro za krv, a dobra cirkulacija itekako je trebala hrabrim mornarima koji su sudjelovali u najkrvavijoj pomorskoj bitci u povijesti koja se u Lepantskoj uvali odigrala 7. listopada 1571.g.

Kako ističe povjesni zanesenjak Vučenović, Lepantska bitka nije bila tek običan sukob zaraćenih strana već je riječ o svojevrsnom sukobu civilizacija i religija. Za prevlast na Sredozemnom moru borili su se mornari i vojnici kršćanske Europe i turski osvajači koji su do te godine osvojili znatan dio tadašnjeg svijeta. Bitka kod Lepanta predstavlja, nesumljivo, najveći sukob galija. Stručnjaci navode da je riječ o najkrvavijoj pomorskoj bitci u povijesti. Tome u prilog govori brojka od  28 000 ljudi koliko ih je poginulo na obje sukobljene strane. Šibenčani će je dugo pamtiti jer je u njoj sudjelovao najveći broj njihovih sunarodnjaka.

Vučenović ističe kako je Lepantski sukob bio iznimno važan povijesni trenutak za kršćansko stanovništvo.

U znak zahvalnosti Gospi na pomoći i pobjedi koja se dogodila 7. listopada, taj se dan punih 442 godine slavi kao blagdan Gospe od Ružarja ili Gospe od Krunice.

Vučenović je predavanje o velikom pomorskom srazu kršćana i turskih osvajača održao u organizaciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. Prepuna multimedijalna dvorana Gradske knjižnice svjedočila je o iznimnoj zainteresiranosti šibenčana za nove spoznaje o slavnoj pobjedi kojoj su veliki obol dali i Šibenčani.


VEZANE VIJESTI