Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
Muzeji i galerije prkose krizi!

Muzeji i galerije prkose krizi!

Brojke o padu životnog standarda najvećeg dijela stanovništva su neumoljive, međutim, unatoč tome, Hrvati se ne odriču kulturne nadgradnje.

Muzej Krapinskih neandertalaca

Svjedoči o tome brojka od  preko 2,2 milijuna posjeta muzejima i muzejskim zbirkama ostvarenim u prošloj godini. Prema najnovijim izvješćima Državnog zavoda za statistiku još 368 tisuća posjetitelja obišlo je stalne postave u galerijama i zbirkama diljem Hrvatske. U odnosu na 2009.godinu. broj posjetitelja stalnim muzejskim i galerijskim zbirkama povećan je za 4,4 posto što je za sve kulturne djelatnike u ovim ustanovama ohrabrujući postotak koji može biti dobar „vjetar u leđa“ za nove projekte.

Hrvatska, inače broji ukupno 181 muzej i muzejsku zbirku te 46 galerija i 34 galerijske zbirke. Posjetiteljima je u prošloj godini bilo otvoreno ukupno 170 muzeja i 27 zbirki.

Najveći posjet bilježe, posve očekivano, specijalizirani muzeji koji, iz godine u godinu, privlače sve veći broj posjetitelja, posebice mladih. Najmanje posjetitelja i dalje bilježi prirodoslovni muzeji.

Velika kulturna ustanova – Muzeji Hrvatskog zagorja koja pod jednim krovom objedinjuje pet  ustanova, u prošloj je godini imala 180 175 posjetitelja. Najveći interes, dakako, vladao je za iznimno zanimljiv prikaz u Muzeju krapinskih neandertalaca kojeg je obišlo preko 83 tisuće posjetitelja, a u ovogodišnjih osam mjeseci  preko 52 tisuće. Najveći interes za ovaj muzej vladao je u 2010.g. kada ga je obišlo čak 142 tisuće ljudi. Kako saznajemo od  Martine Ebner Petrinec, voditeljice marketinga u Muzejima Hrvatskog zagorja, dobar posjet bilježi i njihov Muzej „Staro selo“ Kumrovec kojeg je lani obišlo oko 48 tisuća osoba, a u ovoj godini 34 tisuće.  Dvor Veliki tabor koji je, inače otvoren u prosincu 2011.g., prošle je godine zabilježio 28 760 posjeta, a u dosadašnjem dijelu godine preko 17 tisuća.  Muzej Seljačkih buna, također može biti zadovoljan posjećenošću. Lani su prodali 16 191 ulaznica, a ove godine 13 tisuća. Posjetitelji ne zaobilaze ni Galeriju „Antuna Augustinčića“ čiji je postav lani razgledalo 3532 zaljubljenika u slikarstvo, a ove godine 2392.

Dok kulturnjaci s jedne strane mogu zadovoljno trljati ruke ostvarenim posjetima sa kojima idu i stanoviti prihodi, s druge strane, muzejska nakladnička djelatnost zabilježila je pad od upozoravajućih 16,7 posto. Muzeji i  galerije tiskali su, naime manje prospekata, kataloga, stručnih publikacija i drugih materijala što je u najvećoj mjeri rezultat sve tanjeg državnog proračuna iz kojeg se velikom većinom financiraju ove kulturne djelatnosti.

Iako je nakladnička djelatnost srezana, ravnatelji ovih ustanova nisu se libili zaposliti nove kadrove kojih je u odnosu na 2009.g. više za 3,9 posto. Posve je očekivan podatak o premoći ženske populacije među zaposlenima, a riječje o udjelu od  preko 61 posto.


VEZANE VIJESTI