Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
GOSPODARSTVO
Kiša usporila berbu i otkup grožđa

Kiša usporila berbu i otkup grožđa

Zbog rujanskih kiša kasni berba grožđa u cijeloj Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji gdje je obrana tek polovica uroda.

berba_grozdja
Ako je suditi prema prvim analizama grožđa, točnije prema njegovoj tehnološkoj zrelosti, vino će biti dobre, ali ne i odlične kvalitete. Potvrđuje to i ing. Ivan Vranjić iz „Vinoplod-Vinarije“ Šibenik koja je dosad otkupila oko 90 vagona grožđa.

Otkup je gotovo istovremeno započeo sa područja Šibenika i njegove okolice kao i sa područja Vrgorca gdje „Vinarija“ ima velike vinograde. Berba je još u tijeku u svim vinogradima jer je kiša učinila svoje, posebno u vrgoračkom „bazenu“. Zdravo je i crno i bijelo grožđe. Kvaliteta je ipak donekle u prevazi na strani crnog grožđa koje se pokazalo otpornijim na kišne uvjete. Odnos šećera i kiselosti, također je dobar tako da otkupljivači i proizvođači vina mogu odahnuti.

Što se tiče otkupne cijene ona je u odnosu na prošlu godinu neznatno korigirana. Za bijele sorte cijena je povećana za 25-30 posto, dok je za crne nešto smanjena. Cjenovno se nije diralo u crne sorte top kvalitete.

Primoštenski babić otkupljuje se po cijeni od 12-16 kuna, ovisno o jedinici sladora koja određuje i cijenu debita, a kreće se od 4,5 do 7 kuna. Cijena  za debit veća je u odnosu na prošlu godinu za 25 do 30 posto. Otkup maraštine kreće od 17. listopada, a cijena će se kretati od 8 do 11 kuna, ovisno o kvaliteti.

Hrvatska nesumljivo ima sve kvalitetnija vina, međutim istovremeno se na razini Hrvatske bilježi pad potrošnje, a negativni trend nastavit će se, po svemu sudeći, i naredne godine. Na policama trgovačkih lanaca, boca uz bocu, nalazi se domaće i uvozno vino. U Hrvatsku se i dalje uvoze znatne količine vina iz Europske unije, a od kada je Hrvatska postala punopravna članica EU, uvoznu robu nitko ne kontrolira, odnosno automatizmom se priznaje sva prateća dokumentacija.

Ono što se na trgovačkim policama prodaje po 12 ili čak po 9 kuna, ja se nikako ne bih usudio nazvati vinom.  Ako na jedan proizvod morate platiti PDV, ambalažu i maržu, onda je jasno koliki iznos od te cijene otpada na ono što neki nazivaju vinom, upozoravajući će Vranjić.

Inspektori bi ipak trebali provjeravati kvalitetu vina koje se građanima nudi u trgovinama.


VEZANE VIJESTI