Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Hrvatska ulazi u Proceduru prekomjernog deficita?

Hrvatska ulazi u Proceduru prekomjernog deficita?

Prema najnovijim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku i Eurostata, deficit konsolidirane opće države u 2012.g. iznosio je 16 349 milijuna kuna ili 5,0 % BDP-a, a konsolidirani dug na kraju godine iznosio je 183 273 milijuna kuna što čini 55,5 % BDP-a.

Riječ je o prijetećim brojkama koje upozoravaju da je Hrvatska na samoj granici ulaska u tzv. Proceduru prekomjernog deficita (EDP) što je po svemu loša vijest za Hrvatsku, njezine financije i gospodarstvo u cjelini.

Prema projekciji Ministarstva financija, proračunski saldo državnog proračuna u 2013.g. iznosit će 12 244 milijuna kuna što čini 3,6 % BDP-a, dok će konsolidirani dug opće države na kraju godine iznositi 190 388 milijuna kuna ili 56,6 % BDP-a.

Hoće li Hrvatska uspjeti smanjiti deficite u situaciji kada je gospodarstvo i dalje na koljenima, kada novih investicija gotovo da i nema, nezaposlenih je sve više, a pad potrošnje niže se iz mjeseca u mjesec? Na ovo pitanje teško je dati odgovor, a od  onog negativnog strepe svi.

Hrvatska će, po svemu sudeći, doći  pod posebnu pasku fiskalnog nazdzora Europske komisije, točnije procedura kreće onog trenutka kada se procijeni da je deficit proračuna prijeteće naravi po ukupne financije. U trenutku kada  uđe u EDP, Hrvatske će imati svega šest mjeseci na raspolaganju tijekom kojih će morati postupati po posebnim mjerama koje propisuje EK koja će nadalje tražiti da se u roku od tri godine provedu određene reforme. Ukoliko se na tom putu ne uspije, EK će nam zatvoriti „špinu“ razvojnih fondova.


VEZANE VIJESTI