Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
HEP niječe uništavanje ribljeg fonda hidoakumulacijskog jezera Golubić: Inspekcija nije pronašla uginulu ribu!

HEP niječe uništavanje ribljeg fonda hidoakumulacijskog jezera Golubić:
Inspekcija nije pronašla uginulu ribu!

Na zamolbu novinara TRIS-a za komentar tvrdnji iz Špotsko-ribolovnog društva Krka iz Knina o isušivanju hidroakumulacijskog jezera Golubić i uništavanju jezerske flore i faune,  Hrvatska elektroprivreda odgovara kako nije bilo nikakvog uništavanja ribljeg fonda!

Gotovo suho korito Butižnice

– Pražnjenje akumulacije je započelo 22.10.2013. u 6,00 sati ujutro, a završeno istog dana u 20,00 sati, kada se rijeka Butišnica vratila u svoje prirodno korito, što je dokumentirano u Knjizi Pogonskih događanja u HE Golubić. Vrijeme pražnjenja je bilo 14 sati što je i duže od preporučenog vremena pražnjenja prema propisanom Programu pražnjenja akumulacije HE Golubić (10-12 sati). Prilikom postupnog pražnjenja akumulacije, navedenog dana, u vremenu od 14 sati cjelokupna količina vode se povukla u prirodno korito rijeke Butišnice, a s njom i riblji fond koji je obitavao u ovom staništu – navodi se u odgovoru HEP-a koji potpisuje Lidija Džaja Moharić.

Po prijavi ŠRD Krka, navode nadalje iz HEP-a, u tijeku je inspekcijski nadzor Višeg državnog vodopravnog inspektora.

– Danas, 25. 10. 2013. godine, tijekom inspekcijskog nadzora – očevida predmetne lokacije od strane Višeg državnog vodopravnog inspektora nisu uočeni tragovi uginule ribe, uzvodno i nizvodno od brane, kao ni u dovodnom kanalu HE Golubić – tvrde u HEP-u.

Ivan Čapin, predsjenik Šporstko-ribolovnog društva ‘Krka’, ne čudi se ovakvom odgovoru HEP-a.

– Normalno da nisu našli uginulu ribu jer su došli tri dana nakon incidenta.  Nju su od utorka do petka raznijeli prvo mještani, a onda ptice i druge životinje – kaže Čapin, uz napomenu da inspekcijski nadzor još nije priveden kraju i da se tek očekuju nalazi.


VEZANE VIJESTI