Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Frane Malenica, novi predsjednik HNS-a Šibenik: Ustrajnim radom, vraćamo se na vlast u gradu!

Frane Malenica, novi predsjednik HNS-a Šibenik:
Ustrajnim radom, vraćamo se na vlast u gradu!

Frane MalenicaNaredne četiri godine šibenski HNS vodit će Frane Malenica, donedavni direktor gradskog Vodovoda, a danas stručni savjetnik u toj gradskoj tvrtki.  Njegovi prvi suradnici, potpredsjednici, bit će Draško Lambaša i Petar Mišura. Neposredno nakon izborne konvencije, pokušali smo saznati u kojem smjeru i s kakvim prioritetima HNS nastavlja svoju šibensku priču.

– Uvjerljivo ste izborili mandat šefa šibenskog HNS-a. Od 143 izaslanika Konvencije koji su pristupili glasanju, 138 vam je dalo potporu. Ali, problem je što ste bili jedini kandidat. Koliko je to u demokratskom duhu na koji se HNS voli pozivati?

I ja bih volio da je bilo više kandidata i da sam pobijedio u takvoj utrci. Ali, jednostavno nije bilo zainteresiranih, odnosno,  oni koji bi htjeli doći na ovu poziciju bojali su se poraza i zato se nisu natjecali. Iskreno, i ja sam se kandidirao na nagovor kolege, dosadašnjeg predsjednika Draška Lambaše, koji zbog bolesti nije mogao više preuzeti takvu odgovornost. Da je Draško zdrav, siguran sam da bi dobio još jedan mandat na čelu šibenskog HNS-a.

– Naveli ste kao jedan od vaših prioriteta nastaviti trend porasta broja članova. Kako to mislite postići?

Prije pet godina kada je Petar Baranović preuzimao gradsku organizaciju imali smo svega 250 članova. Zatim smo narasli na 301, a za mandata Lambaše u jednom trenutku smo imali evidentiranih 507 članova. Prije mjesec dana, u pripremi izborne konvencije, napravili smo reviziju članstva i sada imamo 460 članova u 19 temeljnih ogranaka u gradu. Osam članova nam je preminulo, neki su odselili, uglavnom mlađi, a neki su otišli, a to su mahom oni koji su u HNS pristupili uoči lokalnih izbora nadajući se nekoj poziciji ili bar kakvoj sinekuri. Kad to nisu dobili, pošli su dalje… U zadnje vrijeme smo primili dosta mladih ljudi, a neke od njih namjeravamo educirati u Političkoj akademiji HNS-a u Zagrebu, kako bi ih pripremili za izvršne funkcije. Osnovat ćemo interesne odbore za turizam, gospodarstvo, kulturu, obrazovanje i socijalnu skrb, te poseban odbor za inicijativu žena i za mlade. U svakoj gradskoj četvrti i svakom mjesnom odboru u gradu imamo ogranak HNS-a, ali nam je sada cilj ojačati ih i brojnošću i kvaliteteom rada.

– Na konvenciju su se odazvali i vaši kolege i prijatelji iz drugih, srodnih stranaka. Naravno, i iz SDP-a . No, zamijećeno je da je umjesto u tom trenutku aktualnog predsjednika šibenskih socijaldemokrata Franka Vidovića, na vašu konvenciju stigao njegov protukandidat Željko Vujin. Kako to komentirate?

Kao i uvijek u takvim prilikama, službeni poziv uputili smo predsjedniku GO SDP-a , dakle, Franku Vidoviću. Jednako kao što smo pozvali predsjednika HSU-a, HSLS-a, Građanskog foruma…Došao je Željko Vujin. Čudi me zašto nije došao Vidović.

– Ne krijete da vam je ambicija povratak na vlast u Šibeniku. Računate li i dalje na koaliciju s SDP-om kao pobjedničku opciju?

Uvjeren sam da ćemo na idućim lokalnim izborima pobijediti ako budemo radili kvalitetno i ustrajno. I naravno, računam na koaliciju s SDP-om prije svega , jer su oni naši standardni politički partneri, ali i s HSLS-om, umirovljenicima i drugim srodnim političkim opcijama.Malenica


VEZANE VIJESTI