Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
EKOLOGIJA
Ekocid kraj Knina: HEP ostavio HE Golubić bez vode i uništio riblji fond

Ekocid kraj Knina:
HEP ostavio HE Golubić bez vode i uništio riblji fond

Brana Hidroelektrane Golubić

Zbog radova na održavanju postrojenja  hidoelektrane Golubić u hidroakumulacijskom jezeru se posljednjih dana dogodio pomor ribe.

– Dana 22.10.2013. godine u popodnevnim satima HEP je zbog radova na HE Golubić kod Knina ispustio svu vodu iz akumulacijskog jezera Golubić na rijeci Butižnici, čime je uništena sva flora i fauna jezera i pričinjena neizmjerna šteta. Uginule su velike količine ribe, od kojih je posebno vrijedna autohtona potočna pastrva koja je trebala ovih tjedana krenuti u mrijest. Osim toga, otpadne vode kolektora Novog naselja Golubić sada ulaze u suho jezero pa postoji mogućnost zaraza – upozorava Ivan Čapin, predsjenik Šporstko-ribolovnog društva ‘Krka’ iz Knina koja ima koncesiju za ribolov na Butižnici i jezeru.

– Obavijestili smo policiju i pokušali na terenu sanirati štetu. Međutim, bili smo udaljeni – kaže Čapin.

Ovo nije prvi put da HEP isušuje jezero, zbog čega  biljni i životinjski svijet u njemu nestaje. – Kucali smo na razna vrata, ali bez uspjeha. Ostaje nam još kroz medije upozoriti i nadati se da će nadležne institucije doći i vidjeti kako se manipulira prirodom koju trebamo čuvati. Puno je truda i ulaganja potrošeno da se riba vrati, ali HEP se oglušuje na apele i ne žele popraviti ili pomoći da se vrati prirodi ono što joj i pripada – kaže Čapin.

Press službi Hrvatske elektroprivrede poslali smo jutros zamolbu za komentar i informaciju o aktivnostima HEP-a na spomenutoj lokaciji, ali  s odgovorom im se očito ne žuri.

Ekocid na Golubiću

ŠRD Krka - Golubić


VEZANE VIJESTI