Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
Eho vukovarskih događanja stigao do – Solarisa

Eho vukovarskih događanja stigao do – Solarisa

– Danas Udbina, jučer Vukovar, Vojnić… pitam se što je sljedeće – rekao je predsjednik Ivo Josipović, komentirajući seriju skidanja dvojezičnih natpisa po Hrvatskoj.

kohom_prospekt_2

Mogli bismo predsjedniku odgovoriti – Solaris! Ali, u tom šibenskom hotelskom kompleksu nije se, srećom, dogodilo ništa osim što je ugostio oko 800 sudionika 4. kongresa Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) s međunarodnim sudjelovanjem, koji je održan pod visokim pokroviteljstvom šefa države, predsjednika Sabora Josipa Leke i Ministarstva zdravlja RH. Trodnevni Kongres protekao je u iznimno dobroj, konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi, u čak 5 dvorana, s velikim brojem međunarodnih, i  sudionika iz tzv. okruženja  predstavnici Slovenije, BiH – Republike Srpske, Kosova, Srbije). Posebnu čast organizatoru KoHOM-u, ukazali su svojim dolaskom bivši predsjednik Svjetske koordinacije WONCA WORLD Richard Roberts i njegova nasljednica na toj dužnosti Amanda Howe. Bili su tu i specijalizanti iz cijele Europe. I kakve sad veze ima Kongres hrvatske obiteljske medicine i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru?

Dežurni dušebrižnici pobrinuli su se da ima, makar na razini širenja protućirilične epidemije – glasinama. Jer, netko se potrudio posijati vijest kako je prvog dana Kongresa sudionica iz Srbije prilikom svoje power point prezentacije imala i slajdove na ćiriličnom pismu. A to je, navodno, izazvalo bijest i revolt hrvatskih kolega od kojih su neki demonstrativno napustili predavanje.

Na našu zamolbu za očitovanje, u ime organizatora KoHOM-a, Anja Aleksić, iako vidno iznenađena i uznemirena takvom informacijom, jer Kongres je protekao u iznimno dobroj atmosferi, bez ijednog kiksa, priču je ad hoc demantirala, ali i obećala provjeriti kod kolega, za slučaj da joj je nešto promaklo. A srećom, nije. Jer, kako nam je u drugom kontaktu kazala, istina je da je jedna sudionica skupa imala prezentaciju u kojoj je, od 15 slajdova na latinici, jedan, jer se radilo o presliku službenog dokumenta, bio na ćirilici. Ali, ta činjenica, tvrdi Aleksić, nije izazvala nikakvu žustru reakciju niti masovno napuštanje dvorane. Ako je tko i izašao, to doista nema veze s ćirilicom!

– Sve to je zaista žalosno. Naši kolege iz drugih europskih država, a nedavno smo to doživjeli i za boravka u Kanadi, pitaju nas što se to kod nas događa. Sramota – revoltirano će Anja Aleksić iz KoHOM-a.

Skidanje dovezičnih natpisa u Vukovaru, Udbini, Vojniću, Krnjaku, pa i nakon što u nekim od tih gradova sedam-osam godina nikome nisu smetale, ima svoj žalosni eho.  Politiziraju se čak i stručni skupovi na kojima sudjeluju redom intelektualci, domaći i strani. Ne vodi se nimalo računa o, kako bi rekao Josipović, dignitetu države, europske Hrvatske. Posijana klica već daje otrovne plodove i dok je na vrijeme trebalo bi štetu sanirati. Da ne bude nepopravljiva. A to neće ići tjeranjem inata, ni premijerovog ni braniteljskog.

 


VEZANE VIJESTI