Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
Sport
Bez dočeka i slave: Prvakinja svijeta u kickboxingu s prvenstva se vraća – na posao u ured!

Bez dočeka i slave:
Prvakinja svijeta u kickboxingu s prvenstva se vraća – na posao u ured!

Nova svjetska prvakinja  u kickboxingu Šibenčanka Nives Radić (29) vratila se u utorak iz Brazila kući u Šibenik. Pobjednički pehar u low kicku u kategoriji do 70 kilograma donijela je Hrvatskoj već drugi put. Svečanog ni bilo kakvog drugog dočeka, međutim, sada, kao ni 2009. godine kada je svjetsko prvenstvo osvojila u austrijskom Villachu, nije bilo, ni u zagrebačkoj zračnoj luci ni u rodnom gradu.

Šampionka je po povratku u rodni grad prvo posjetila svoj klub 'Dalmatino'
– To je tako. Kickboxing ni drugi borilački sportovi u Hrvatskoj jednostavno nisu popularni. Velikih dočeka i neke slave nema, ali među sportašima svakako dobijam potporu i priznanja – rekla nam je Nives po dolasku u Šibenik.
Uz obitelj i sportaše, dosad joj je čestitao samo šibensko-kninski župan Goran Pauk. SMS-om. Na povratku je prvo navratila u svoj klub ‘Dalmatino’, gdje je trebala pomoći kolegama u treningu, a tek onda kući, svojoj kćerkici Tonki koja će za koji dan napuniti dvije godine, te suprugu, ujedno i treneru, Zoranu Huljevu.  Svjetska šampionka neće stići slaviti i dugo se zadržavati ni u krugu obitelji. Naime, već ujutro se vraća na posao. Od borilačkog sporta, pa ni s vrhunskim rezultatima,  ne da se živjeti. Zbog toga Nives, koja uz stotine medalja i pehara ima i diplomu Fakulteta za turistički menadžment, radi u admistraciji gradske ustanove ‘Sportski objekti’. Za 13-dnevno izbivanje, koliko joj je trebalo za sudjelovanje u svjetskom prvenstvu, koristila je godišnji odmor. Surova sportska zbilja, međutim, nimalo je ne obeshrabruje. Puna je planova i zadovoljstva zbog najvišeg međunarodnog priznanja za njen rad koji je ostvarila u Brazilu, ali ipak ne krije da nije bilo lako.
– Na prvenstvu sam imala dvije borbe, a za prvu se, zapravo, nisam stigla pripremiti. Naime, kad sam išla gledati prvu borbu suparnice iz Španjolske Patricie Gonzalez Garcie, dogodila se nezgoda. Krenuli smo video kamerom njen susret s Brazilkom Elizabeth de Suoza, kako bi ga kasnije analizirali, ali zbog velike vlage koja vlada u Brazilu naša kamera nije radila. Dok smo se snašli i podigli pogled, borba je već bila gotova. Španjolka je Brazilku pobijedila za samo 20 sekundi – priča Nives.
O protivnici i njenom načinu borbe ni ona ni trener Damir Lambaša nisu znali ništa. Odlučili su zato da treba krenuti oštro, bez čekanja i odmjeravanja. Upalilo je. Nakon tri runde glatko je pobijedila bodovima sudaca.
– S Ruskinjom Dianom Galinom, svjetskom šampionkom s kojom sam se susrela u samom finalu, bilo je drugačije, ali još teže. Nju sam poznavala i već jednom sam je pobijedila, u Azerbejđanu prije tri godine.  Bila je puno opasnija od Španjolke. Čitave tri runde držala sam je na distanci, vrlo oprezno. Bio je to fizički i psihički iznimno naporan meč, ali sam na kraju pobijedila, opet sudačkom odlukom – opisala je Nives svoj dolazak do titule svjetske šampionke.

VEZANE VIJESTI