Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
KULTURA
Predstavljamo – Crkveni muzej Svete Barbare

Predstavljamo – Crkveni muzej Svete Barbare

Tek desetak metara udaljen od istočnog pročelja jedinstvene kamene ljpotice-katedrale svetog Jakova, smjestila se crkva svete Barbare koja je prije više godina pretvorena u muzej kojeg, iz godine u godinu, posjećuje sve više stranih  turista ali i domaćih posjetitelja.

Crkva-muzej svete Barbare

Crkva svete Barbare sagrađena je u 15.st. i kao takva predstavlja spomenik gotičkog graditeljstva. Poznato je da je gradnju oko 1400.g. započeo šibenski plemić Radoslav Mihetić, a nastavio njegov sin Ambroz. Grb ove obitelji nalazi se na pročelju crkve, ispod okruglog prozora. Zanimljivo je da je ova crkva izvorno bila posvećena sv. Benediktu i pripadala je opatu samostana svetog Nikole u šibenskom kanalu.

Kamena ploča sata s dvostrukom  oznakom brojeva

Kamena ploča sata s dvostrukom oznakom brojeva

Bacivši pogled izvana na impresivno kameno pročelje trenutačno se vidi prazna niša iz koje je na restauraciju poslana skulptura svetog Nikole koju je izradio Bonino iz Milana. Na crkvi-muzeju trenutačno se obavljaju radovi na popravku krovišta koje je opasano skelama. Na pročelju se ističe  oveća kamena ploča sata s dvostrukom oznakom brojeva. Sat se, saznajemo, pokretao zvonikom na preslicu kojeg je 1775.g. izradio Jeronim Matulovičić.

Na sjevernom portalu nalazi se gotički prozor kojeg je, također izradio poznati majstor Bonino iz Milana. U njegovom dnu je gotička niša nepoznatog majstora a u njoj reljef Bogorodice na prijestolju s Djetetom u naručju. S njezine desne strane kleči muškarac sklopljenih ruku pogleda upravljenog prema Kristu. Klečeći lik, kako potvrđuje natpis iznad njega, prikazuje šibenskog liječnika Marka koji je 1419.g. dao izraditi ovaj reljef kao zavjetni dar.Ovo je, inače jedinstveni primjerak srednjevjekovnog reljefnog prikaza liječnika.

Bogorodica hodegitija, kraj 13.st.

Bogorodica hodegitija, kraj 13.st.

Unutrašnjost crkve govori o davnim vremenima slikarstva, kiparstva i zanatstva šibenskog ali i drugih područja. Vrijedne slike, reljefni prikazi, kaleži, skulpture, knjige, replike starih brodova, velika zvona i drugi predmeti vrijedno je kulturno blago koje zaslužuje našu pažnju. Na eksponate ali i posjetitelje budnim okom prati sveta Barbara čiji je lik izrađen od pozlaćenog drva. Ova zaštitnica vojnika i topništva predstavljena je  s perom u pratnji sv.Nikole i sv. Krševana. Na oltaru je izloženo i nekoliko crkvenih predmeta kao spomenika umjetničkog obrta-svjećnjaci, kandila, stanci i kanonske ploće koje obiliju baroknom ornamentikom.

Inače, u ovom crkvenom muzeju nalaze se eksponati i iz druhih crkava i samostana. Ovdje su izloženi eksponati koji se, inače nalaze u crkvi sv.Lovre, sv. Duha, sv. Dominika, sv. Nikole, Nove crkve, sv. Križa, sv. Krševana, samostana Dominikanki, sv.Grgura i iz prvostolnice-katedrale svetog Jakova.

Drvena skulptura anđela

Drvena skulptura anđela

Najstarija slika koja prikazuje Bogorodicu potječe s kraja 13.st. i vrlo je vrijedan primjerak romaničkog slikarstva.

Drveni reljef Presveto Trojstvo prikazuje Boga Oca u sjedećem stavu kako drži raspetog Krista, a na prsima mu stoji golubica koja kljunom dodiruje Kristovu glavu. Reljef potječe iz 15.st.  Iz istog vremena je i poliptih Nikole Vladanova koji je rađen za bratovštinu sv.Jakova. U središtu je Bogorodica kao „Majka Miolosrđa“ ogrnuta širokim plaštem.

Iz istog vremenskog razdoblja je slika Bogorodica s djetetom u adoraciji. Posebno je vrijedan, saznajemo, njezin drveni okvir koji je izrezbaren u gotičkoj maniri. Tu je još jedna slika istovjetnog naziva-Bogorodica s djetetom koja  sadrži bizanstske i gotičke elemente. Pažnju plijeni i slika Sveti razgovor, rad poznatog majstora Joacopa Palme Mlađeg.

Naredna stoljeća,16.17. i 18., predstavljena su kroz više radova: Bogorodica s Djetetom i svecima, Prorok Malahija, Mučeni Krist, Sv.Spiridon, Golgota, Sv.Franjo Paulski, Bogorodica, Sv.Pavao, Sv.Andrija, Ivan evangelista, Triptih sv.Barbara sa svetim Nikolom i sv. Grgurom, Raspeti Krist, Sveti razgovor, Mučeništvo sv. Lovre i Mučeništvo sv. Stjepana djelo Dominika Beverenzia.

Rad Horacija Fortezze

Rad Horacija Fortezze

Središnjim prostorom crkvenog muzeja dominiraju dvije velike barokne skulpture anđela izrađene od obojenog drveta. Anđeli su prikazani sa lepršavom, razigranom odjećom i kao takvi su, ističe struka, pravi primjeri umjetničke obrade drva u vrijeme baroka. Skulpture anđela potječu iz 18.st. Između dvojice anđela nalazi se skulptura Bogorodice.

Koliko je Šibenik u to davno vrijeme bio okrenut obrtništvu, napose zlatarstvu, odnosno filigranstvu, svjedoče brojni predmeti izloženi u zidnim vitrinama. Majstori onog vremena, poglavito zlatari najčešće su izrađivali kaleže, pokaznice, križeve, posude za ulje i ukrašavali ih. Posebno se ističe kalež s pliticom i pokaznica biskupa Jurja Divnića s kraja 15.st.

U jednom uglu muzeja posloženo je više renesansnih kamenih skulptura koje su se, inače nalazile na sjevernom portalu katedrale svetog Jakova. Djelo su starog majstora Jurja Matejeva Dalmatinca i potječu iz 15.st. Inače, realistični likovi svetog Petra i Pavla u nabranim plaštevima smatraju se najboljim i najsnažnijim kiparskim dostignućima onog vremena.

Veliko zvono iz 1704.g.

Veliko zvono iz 1704.g.

Da je Šibenik u 16.st. bio pravi rasadnik vrhunskih majstora  svjedoče i radovi Horacija Fortezze. Dojmljiva je njegova minuciozna izrada koju karakterizira bogatstvo i raznovrsnost renesansnih motiva i likova. Horacije se, poznato je, bavio kartografijom, iluminiranjem rukopisa, kaligrafijom, rezbarstvom i restauriranjem slika. Vrijedan svake pažnje je njegov rad- Matrikula za bratovštinu sv.Duha koju je vlastoručno i potpisao 1577.g. Radovi ovog slavnog majstora danas se nalaze u prestižnim muzejima Venecije, Londona, Pariza i Firence. Ovaj je majstor izradio  i Matrikulu  bratovštine sv.Ivana i Matrikulu bratovštine bombardijera iliti topnika svete Barbare.

zavjetni dar pomorca

zavjetni dar pomorca

Utopljeni u duboku povijest ovog kraja pažnju nam privlači i veliko zvono koje se u dalekoj prošlosti nalazilo na kuli  Teodošević kod katedrale. Zvono su 1704.g. izradili majstori Gregori i Antonio Zambelio. Izloženo je i manje zvono iz 1837.g.

Posjetiteljima su zanimljivi i brojni zavjetni darovi koji su ovdje donešeni iz crkvice svetog Nikole. Riječ je o replikama starih brodova koje su crkvi poklanjali pomorci kao zavjetni dar za sretan povratak sa dalekih morskih putovanja.

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI